'Nederlands EU-voorzitterschap zorgt voor tekort aan agenten'

Burgemeesters vrezen een tekort aan politiemensen door evenementen in Amsterdam rondom het Nederlands EU-voorzitterschap, dat in januari van start gaat.

Dat zegt Bernt Schneiders, voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, op BNR. Het komende halfjaar moeten in Amsterdam ruim twintig Europese bijeenkomsten worden beveiligd. Daarvoor is veel extra capaciteit nodig. 

Hoewel Schneiders blij is dat Nederland de verantwoordelijkheid neemt om tijdens het EU-voorzitterschap verschillende evenementen te organiseren, maakt hij zich zorgen over de veiligheid buiten Amsterdam.

Schneiders wil er bij minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) voor pleiten om de agenten die extra worden ingezet uit te betalen in geld en niet in vrije tijd, zegt hij, "zodat ze gewoon beschikbaar blijven voor alle andere taken in alle andere gemeenten."

Overuren

Hans Busker, voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB), is het daar echter niet mee eens. "Je moet je realiseren dat de politie in de uitvoerende diensten al ongeveer anderhalf miljoen overuren per jaar maakt. Dat zijn 850 politiemensen", zegt hij.

"Om nu ook nog eens te zeggen: 'je krijgt geen tijd meer om tot rust te komen, ze moeten maar in geld uitbetaald worden', dat gaat het probleem niet oplossen. Het is een capaciteitsvraagstuk", aldus Busker.

Lees meer over:
Tip de redactie