Bewoners van het Oosterdokseiland in Amsterdam liggen met elkaar in de clinch over de locatie van Sea Palace. Het drijvende Chinese restaurant blijft daar sowieso aan de kade liggen, maar waar, daar zijn de omwonenden het niet over eens.

De plek waar Sea Palace nu ligt, is tijdelijk. In 2001 werd namelijk in het bestemmingsplan vastgesteld dat het restaurant iets meer richting het Centraal Station zou liggen.

Echter is dat voor de deur van bewoner André Vieleers, die zich daarom verzet tegen de plannen. "Het is een inbreuk op de privacy, omdat we anders een Sea Palace voor de deur hebben liggen waarbij we bij wijze van spreken op elkaars bord kunnen kijken."

Vieleers is daarom een petitie gestart om het restaurant juist de andere kant op te verhuizen, tegenover de OBA, maar dat willen de bewoners die daar wonen weer niet. Zij willen ook een vrij uitzicht.

Bewoners Oosterdokseiland willen Sea Palace niet voor hun deur
Bewoners Oosterdokseiland willen Sea Palace niet voor hun deur

Vaststaand bestemmingsplan

"Het is een vaststaand bestemmingsplan", reageert buurtbewoner Alex Suijk. "Een bestemmingsplan kan je niet zomaar wijzigen. Daar hebben vele partijen op gebouwd toen mensen aan deze kant woningen gingen kopen, hebben zij heel goed naar het bestemmingsplan gekeken en op basis daarvan beslissingen genomen."

Hoewel Vieleers wist dat het Sea Palace op den duur voor zijn deur zou komen te liggen, gaat hij toch in verzet. "We weten ook allemaal dat we dood gaan en daar proberen we ook af en toe wat tegen te doen", zegt hij.

De eigenaar van Sea Palace maakt het overigens niets uit waar het restaurant komt, al heeft hij een lichte voorkeur voor de plek in het bestemmingsplan. Wethouder Van der Burg laat weten dat hij de plussen en de minnen nog eens naast elkaar legt, voordat hij een beslissing neemt.