Een blindengeleidehond is maandag gewond geraakt nadat het dier was aangevallen door een andere hond in het Diemerbos in Amsterdam.

Een man en een vrouw liepen rond 12.45 uur met hun blindengeleidehond door het Diemerbos toen een andere hond één van de geleidehonden aanviel.

De eigenaar van de aanvallende hond greep hardhandig in, maar ging er na een woordenwisseling vandoor. Hij liet het blinde echtpaar met hun zwaargewonde hond achter.

Het echtpaar bracht de hond zo snel mogelijk naar de dierenarts en kwam onderweg een vrouw tegen op de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal. De politie is op zoek naar deze vrouw waar het echtpaar na het incident kort mee sprak.

De gewonde hond kon nog op eigen kracht naar de dierenarts lopen maar daar bleek dat hij meerdere keren gehecht moest worden met onder andere een wond in zijn buik en poot. 

KNGF Geleidehonden

Bij KNGF Geleidehonden heerst vooral boosheid. "Ik ben er nog steeds ontdaan over dat het gebeurt. Dat mensen vervolgens zo lomp en zo laf zijn om iemand die helemaal ontdaan is met een zwaargewonde blindengeleidehond achter te laten. Ik vind het werkelijk onvoorstelbaar", zegt KNGF-directeur Ellen Greve.

Het is de vraag de hond er weer helemaal bovenop zal komen. Mogelijk moet de hond opnieuw onder het mes. Ook bestaat de kans dat de hond niet meer als blindengeleidehond kan werken, omdat een dergelijk incident een blijvend angstprobleem met andere honden kan opleveren.

Wel is er het een en ander van de aanvallende hond en zijn eigenaar bekend.

KNGF Geleidehonden ontdaan van bijtincident Diemerbos
KNGF Geleidehonden ontdaan van bijtincident Diemerbos

Karretje

De man reed volgens het stel waarschijnlijk in een klein karretje. Wellicht gaat het om een 45-kilometerwagentje of een invalidenkarretje. De hond heette Zorro of Torso.