Amsterdam gaat een nieuwe top 400 potentiële criminelen samenstellen. Het gaat dan om jongeren die dreigen af te glijden in de criminaliteit en bijvoorbeeld veel spijbelen of onder toezicht staan van Jeugdzorg.

De top 600 bestaat vooral uit plegers van zware misdrijven als overvallen, straatroven of andere geweldsincidenten. De top 400 gaat deze top 600 aanvullen tot uiteindelijk een top 1000. Burgemeester Eberhard van der Laan spreekt in een brief hierover aan de gemeenteraad over 'high potentials.' Dat zijn mensen die gemiddeld jonger dan de top 600 zijn en nog niet zo veel criminele handelingen hebben gepleegd, schrijft Het Parool.

Tot nu toe heeft de gemeente 105 personen verzameld die dreigen af te glijden in criminaliteit. De jonge criminelen zijn de afgelopen tijd al meerdere keren aangehouden voor misdrijven en zijn in aanraking gekomen met een zorginstelling. 

Elke jongere in de top 400 krijgt een eigen regisseur die een plan maakt met hem. Niet alleen de straf, maar ook de zorg wordt daarin geregeld. De top 600 groeit zo uit tot een top 1000 waarbij veertig instellingen samenwerken.