Vluchtelingen die mede-vluchtelingen in de noodopvang discrimineren omdat ze homoseksueel zijn, moeten volgens VVD Amsterdam meteen terug naar het land van herkomst.

De partij is boos over het feit dat tien homoseksuele mannen apart worden opgevangen omdat ze in de reguliere opvang gepest, bespuugd en zelfs bedreigd werden. "Ik schrik van deze speciale opvang voor slachtoffers, ik word er woest van. Ik wil graag horen wie die daders zijn en of er aangifte is gedaan", zegt VVD'er Dilan Yesilgoz. 

Het aanpakken van deze mensen is niet zo makkelijk, stelt Simone Kukenheim, wethouder Diversiteit. "Dat is lastig in zo'n grote opvang met drie tot zeshonderd mensen. Dan heb je niet altijd overzicht en moet je de slachtoffers een veilig onderkomen bieden."

Yesilgoz is er in ieder geval al klaar mee. "Je ontvlucht je land omdat je in je eigen land niet veilig jezelf kan zijn. Hoe haal je het dan in je hoofd om dan iemand anders te bedreigen en te intimideren om wat hij of zij is. Voor mij houdt dan het gesprek op. Stap maar uit de asielprocedure, we nemen het niet in behandeling en wat mij betreft worden ze zeker teruggestuurd."

'Homofobe vluchtelingen moeten terug naar eigen land'
'Homofobe vluchtelingen moeten terug naar eigen land'