De oversteekplaats op de kruising van de Prinsengracht en Vijzelgracht staat bij omwonenden bekend als het zebrapad dat tackelt. 

De 72-jarige Simone Nuissl kwam vorige week door het zebrapad ten val en hield er een gescheurde wenkbrauw, een blauw oog en een kapotte lip aan over. Ze riep de hulp in van Gonny Oudenallen van Verkeersgroepen Amsterdam om deze levensgevaarlijke oversteekplaats weer veilig te krijgen.

'Zebrapad Vijzelgracht tackelt voetgangers al anderhalf jaar'
'Zebrapad Vijzelgracht tackelt voetgangers al anderhalf jaar'

'De tramrails is daar wat verhoogd en de straat is er iets verzakt. Daar ben ik afgelopen donderdag over gevallen. Op mijn bek om het zo maar te zeggen', reageert Nuissl.

'Ik ben heel erg geschrokken. Ik steek hier zelf ook bijna nooit over, maar nu ik dit zie denk ik; nou dat kan gewoon niet', zegt Oudennallen. 'Een zebra hoort een veilig oversteekpad te zijn. Hier zien we dat mensen bijna kunnen gaan vallen of vallen. Dat kan gewoon niet. Het is een zebra die tackelt.'

Struikelen

'Anderhalf jaar lang al vallen er bijna dagelijks mensen. Soms wel meerdere mensen per dag die daar struikelen. Ik heb gezien dat ze het een keer opgehoogd hebben met zand, twee weken later was het weer precies hetzelfde. Mensen struikelen daar continu', aldus een buurtbewoner.

'Ik heb nu twee wagens eroverheen zien rijden, en de helft is alweer weggereden. Nog een paar wagens en ik denk dat de situatie weer precies hetzelfde is als hiervoor. Dan wordt het gewoon weer een struikelrail.'