Als het aan de Hartstichting ligt, gaat Amsterdam gebruikmaken van vrijwillige hulpverleners die slachtoffers van een hartstilstand reanimeren. Ambulancezorg Amsterdam ziet dat voorstel echter niet zitten.

Momenteel gebeurt dat in Amsterdam, anders dan in veel andere gemeenten, nog niet. Volgens Ambulancezorg Amsterdam is het namelijk niet nodig.

Het gaat om mensen met een reanimatiediploma die zich registreren bij de meldkamer van de alarmdiensten. Als er iemand een hartstilstand krijgt, ontvangen behalve de professionele hulpverleners ook de vrijwilligers een bericht.

Consequentie

Een gebruikelijk scenario in veel gemeenten, maar niet in de hoofdstad. En dat is zonde, vindt AMC-cardioloog Ruud Koster. "De consequentie is dat als de ambulance wat later is, er nu geen burgerhulpverleners zijn die de reanimatie alvast kunnen opstarten. Ik denk dat het levens redt als we gebruik maken van alle beschikbare mogelijkheden."

Volgens Ambulancezorg Amsterdam is het niet nodig om van de burgerhulpverleners gebruik te maken. "In de stad is de politie heel snel ter plaatse, die hebben een AED, waarmee het hartritme weer hersteld kan worden. Daarnaast zetten we ook de brandweer in, dus het is niet duidelijk of er meer winst is te behalen", zegt Pieternel van Exter, manager bij de ambulancedienst. Hoewel de hulpdiensten dus snel ter plekke zijn, denkt Koster dat er nog andere verbeteringen mogelijk zijn in de stad. "Van alle AED's die beschikbaar zijn, hangt minder dan de helft beschikbaar voor burgers."

AED

Ook AED-instructeur Mario Snel is van mening dat die apparaten beschikbaar moeten komen voor burgers. "Zeker wanneer de AED nog niet ter plaatse is, maar door de vrijwillige hulpverleners wel naar het slachtoffer gebracht kan worden. Dat gaat heel veel betekenen in de uitkomsten voor het slachtoffer, in de kans dat hij of zij overleeft."

Ambulance Amsterdam wil geen burgerhulpverleners bij hartstilstand
Ambulance Amsterdam wil geen burgerhulpverleners bij hartstilstand