De zeventig ijswinkels in de binnenstad van Amsterdam moeten binnen vier weken aan de regels voldoen, anders gaat stadsdeel Centrum ingrijpen.

In de binnenstad zijn nu zeventig ijs- en wafelsalons te vinden. Uit onderzoek van het stadsdeel blijkt dat 46 van die winkels zich niet aan de wet houden en moeten worden beschouwd als fastfoodrestaurants, zo schrijft Het Parool.

Veel van de ijswinkels verkopen ook wafels en pannenkoekjes met bijvoorbeeld Nutella. Daarvoor is een horecavergunning nodig. Maar ijssalons die enkel ijs verkopen hoeven geen horecavergunning te hebben. Ook zitten de ijswinkels vaak illegaal in panden met een winkelbestemming.

Het aantal ijswinkels is de afgelopen tijd explosief gestegen in de binnenstad. Bewoners van het centrum zijn er inmiddels klaar mee. Er worden steeds meer gewone winkels vervangen door winkeltjes die alleen gericht zijn op toeristen en dagjesmensen. 

Etenswaar

Sinds 2009 is het in het centrum niet meer nodig om een horecavergunning te hebben nadat bewoners van de Jordaan in opstand kwamen tegen het verbod van ijsverkoop door ijsfabriek Monte Pelmo. Het is voor ijsverkopers verboden om etenswaar klaar te maken. En juist dit zorgt voor een belangrijk deel aan inkomsten. 

Volgende maand gaat het stadsdeel opnieuw controleren. IJswinkels moeten zich dan bereid tonen om hun werkzaamheden aan te passen.

'Als de eigenaren niet bereid zijn hun ijswinkels te transformeren, zullen ze moeten verdwijnen. Dat geeft weer ruimte voor andere ondernemingen', zegt stadsdeelvoorzitter Boudewijn Oranje tegen Het Parool.