Moskeeën in Amsterdam nemen na de aanslagen in Parijs extra veiligheidsmaatregelen. Dat blijkt uit een rondgang van AT5 langs een aantal van de gebedshuizen. 

Ze zouden daarvoor graag een financieel steuntje in de rug krijgen van de gemeente, maar tot hun teleurstelling, blijft die uit.

De gevoelens van onveiligheid speelden al na de aanslagen in januari en na 13 november zijn die alleen maar weer toegenomen. Reden om de al genomen maatregelen nog weer een tandje op te voeren.

Moskeeën in Amsterdam beter beveiligd
Moskeeën in Amsterdam beter beveiligd

Extra vrijwilligers

Bij de Blauwe Moskee zijn onder meer extra vrijwilligers aangenomen, legt Rachid Abouhrait van het bestuur van de moskee uit: 'Ook hebben we het sleutelplan aangepast en hebben we diverse beveiligingen doorgevoerd zoals extra camera's.' 

Ook bij de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap zijn er extra maatregelen genomen. Safeer Siddiqui van die gemeenschap kan niet zeggen wat. 'Maar we zijn alert en hebben extra maatregelen genomen', zegt Safeer Siddiqui.

Beveiligingskosten

Behalve begrip, willen de moskeeën ook dat de stad financieel bijdraagt aan hun beveiligingskosten, net zoals dat bij joodse instellingen in de stad gebeurt.

Rachid Abouhrait, bestuurder bij de Blauwe Moskee: 'Kom ons gewoon met iets tegemoet. Maar dat gebeurt helaas niet. 

Joodse instellingen

In een reactie zegt de gemeente Amsterdam dat zij afgaat op de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding die voor joodse instellingen een doorlopende, verhoogde, concrete dreiging heeft afgegeven en voor moskeeën niet.

Om die reden betaalt de gemeente wel mee aan de beveiligingskosten van bijvoorbeeld joodse scholen. Een keer heeft burgemeester Van der Laan zo'n verzoek gehad van een moskee. Maar die subsidieaanvraag werd afgewezen, omdat 'de locatie niet aan de criteria voldeed'.

De wat mystiekere Ahmadiyya Moslims in Noord willen overigens geen geld. 'Wel willen we een podium en deelnemen aan programma's om te vertellen wie wij zijn en waar we in geloven', zegt Siddiqui.