Universiteiten mogen vooralsnog niet experimenteren met een bestuur dat is gekozen door studenten en personeel. De SP had dat woensdag voorgesteld, maar de Tweede Kamer is verdeeld.

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) is niet negatief, maar wil eerst kijken hoe het bestuur van instellingen voor hoger onderwijs in het buitenland is geregeld.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk heeft een initiatiefnota opgesteld met veertig voorstellen om universiteiten en hogescholen op een andere manier te organiseren. Aanleiding waren de protestacties dit voorjaar in het Maagdenhuis, onderdeel van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Naast een gekozen bestuur, moeten studenten en docenten ook over belangrijke besluiten instemmingsrecht krijgen. Zo komt er volgens de SP meer democratie op universiteiten, verdwijnen de perverse prikkels in de financiering en komt er een rechtvaardig personeelsbeleid.

D66

VVD, CDA en SGP konden zich er niet in vinden. PvdA en GroenLinks zagen er wel wat in, maar niet in alle punten. D66 was het meest enthousiast.

In de ogen van Bussemaker halen de voorstellen van de SP bij elkaar opgeteld erg veel overhoop. En ze zijn volgens haar vooral gericht op de structuur van de instelling 'terwijl er juist een omslag in de cultuur nodig is'.