Amsterdamse houders van kippen die uitgekeken zijn op de dieren dumpen deze steeds vaker in parken in de stad. Bij het Oeverbos, aan de oostkant van de Amstel, lopen inmiddels zo'n zestig kippen rond.

Stadsdeel Oost laat ze nu weghalen.

"Er worden hier ongelooflijk vaak kippen gedumpt en de dieren kunnen zich snel voortplanten", vertelt fauna-adviseur Peter van Poelgeest. "Als je niets doet lopen hier over twee jaar misschien wel twee- tot driehonderd kippen rond", zegt hij.

Het stadsdeel laat de kippen, na een waarschuwingsbrief aan omwonenden, weghalen door Van Poelgeest. De beesten verstoren de flora en fauna en zullen door de kou en regen snel dood gaan.

Het Oeverbos is niet de enige plek waar kippen gedumpt worden, eerder liepen er tientallen kippen rond in het Amstelpark, en in de Watergraafsmeer bij de Rozenburglaan en Hugo de Vrieslaan.

Fatsoenlijk

"Uiteindelijk moeten alle kippen die hier gevangen worden herplaatst worden. Het zou mooi zijn als mensen die op een fatsoenlijke manier met de dieren om willen gaan zich aanmelden." zegt Van Poelgeest.

Aan het houden van kippen worden strenge eisen gesteld. Er mag niet mee gefokt worden en ze zijn ook niet voor in de pan. "En als je er vanaf wil, dan niet op deze manier", aldus Van Poelgeest.