Een intocht met Zwarte Pieten in Amsterdam-Zuidoost moest dit weekend worden afgebroken nadat er opstootjes ontstonden. "Het was pure provocatie", stellen tegenstanders van Zwarte Piet maandag.

"De winkelvereniging weet hoe de bewoners hier tegenover Zwarte Piet staan", stelt anti-Zwarte Piet-demonstrant Jerry Afriyie. Hij noemt de intocht dan ook 'pure provocatie'. "Het is de malle hebben aan wat mensen vinden. Ze willen even aan de mensen in Zuidoost laten zien wie de baas is in dit land."

Maar, hier denkt de winkeliersvereniging Reigersbos anders over. "In de eerste plaats waren er heel veel donkere mensen aanwezig die hebben genoten van Sinterklaas", stelt Hans Visser. "Ook de kinderen waren uit volle borst aan het genieten. We hebben ons bovendien al aangepast. Er waren geen pruiken met kroeshaar, geen rode lippen."

Deze aanpassingen gaan Afriyie echter niet ver genoeg. "Bekijk de beelden, zie je verandering? Het waren klassieke Zwarte Pieten."

Bekijk reacties van inwoners van Amsterdam-Zuidoost op de intocht:

'Intocht met Zwarte Piet in Amsterdam-Zuidoost pure provocatie'
'Intocht met Zwarte Piet in Amsterdam-Zuidoost pure provocatie'

Politiek

Ook de politiek trekt zich de intocht aan. Twee jaar geleden nog nam de stadsdeelraad een motie aan, waarin gesteld werd het karakter van Piet in Zuidoost bij intochten moet veranderen.

"Ik vind het buitengewoon onsmakelijk dat dit heeft plaatsgevonden", aldus bestuurscommissielid Narisch Parsan. "Ik vind dan ook dat het dagelijks bestuur hierin te kort is geschoten. Een overheid die wegkijkt als er spanningen zijn, dat is vragen om ongelukken."