Meer dan de helft van de Amsterdamse jongeren tussen de 18 en 27 jaar hebben schulden. Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat van de ruim 130.000 jongeren, er 76.000 jongeren schulden van vele duizenden euro's hebben.

Bij een deel is het zelfs zo erg dat ze er zonder hulpverlening niet meer uitkomen.

'De zorgverzekering, jongeren moeten vanaf achttien jaar zorgverzekering betalen. Het CIB, boetes, jongeren rijden te hard met hun brommer of rijden door het rode licht en daar komen boetes van. Ook bij DUO, de oude studiefinanciering, zien we vaak schulden bij', legt Christophe Geuskens van Doras schuldhulpverlening uit.

Ruim helft Amsterdamse jongeren heeft schulden
Ruim helft Amsterdamse jongeren heeft schulden

De bedragen lopen volgens Geuskens sterk uiteen. 'Jongeren hebben al problematische schulden bij duizend euro. Die kunnen dat niet met hun inkomen afbetalen, maar we komen ook jongeren tegen die 30.000 of 40.000 euro schuld hebben op hun drieëntwintigste.' 

Afbetaling

Vooral de schulden bij een doorlopend krediet en kopen of afbetaling zijn hoog: gemiddeld zo'n 6000 euro. Gelukkig weten steeds meer jongeren de weg naar de schuldhulpverlening te vinden. Het aantal aanmeldingen hiervoor is afgelopen jaar met 50 procent gestegen.

De gemeente wil vooral schulden voorkomen en zet in op preventieprogramma's. 'Allereerst willen we uitstralen dat we willen helpen en dat schulden niet iets zijn om je voor te schamen, maar iets is om op te lossen. Dat vinden jongeren vaak fijn om te horen, omdat ze zich juist schamen voor de schulden die zij hebben.' 

De gemeente probeert de jongeren te benaderen op plekken waar ze vaak zijn, zoals op scholen, op het werk en in buurthuizen. 'Daar kunnen we het gesprek aan over hoe je je financiële situatie de baas kan worden', aldus wethouder Arjan Vliegenthart (Werk en Inkomen).