Jongeren met rijke ouders maken een groot deel uit van de tienduizend starters die jaarlijks op de Amsterdamse woningmarkt betreden. 

Dat meldt Het Parool maandag.

Jongelui met ouders met minder geld blijven vaak langer thuiswonen of verhuizen naar wijken met goedkopere woningen als Nieuw-West, Noord en Zuidoost. Door de verschuiving neemt de ongelijkheid toe in de hoofdstad. Dat blijkt uit onderzoek van stadsgeografen van de Universiteit van Amsterdam, meldt de krant.

"De stad is altijd een emancipatiemachine geweest: jongeren konden hier binnenkomen als nobody en zich vervolgens opwerken. Afkomst speelde geen rol. Dit staat nu onder druk", aldus stadsgeograaf Cody Hochstenbach.

Toename

Door het onderzoek werd duidelijk dat jongeren met welgestelde ouders vooral op kamers gaan in Amsterdam. Het gaat daarbij om ouders die behoren tot de rijkste twintig procent van Nederland. In vijf jaar tijd nam het aantal van deze kinderen met 22 procent toe in de hoofdstad.

Jongeren uit gezinnen die behoren tot de 40 procent met het kleinste vermogen namen juist in aantal af in de stad. Het gaat om een afname van zeker 13 procent.

Doordat jongeren met ouderlijk geld een plek krijgen in gewilde Amsterdamse wijken stijgen de prijzen nog verder. Hierdoor wordt het nog moeilijker voor de jeugd die zelfstandig een woning moet zien te bemachtigen.