Amsterdamse middelbare scholen gaan toch weer gebruikmaken van de omstreden matchingprocedure om kinderen op hun school naar keuze te plaatsen.

Dat heeft scholenkoepel Osvo vrijdag besloten. Bij matching maken leerlingen een top vijf met scholen van voorkeur, waarna ze aan de hand van een wiskundig algoritme worden gekoppeld.

Osvo liet eind oktober juist nog weten te willen stoppen met het systeem, na vernietigende kritiek van wethouder Kukenheim (Onderwijs) en gedupeerde ouders. De Amsterdamse gemeenteraad vroeg Osvo dat besluit vorige week echter opnieuw te bekijken.

Loting

Vorig jaar, toen het matchingssyteem voor het eerst werd toegepast, werd een kwart van de achtstegroepers niet geplaatst op hun school van voorkeur. Tientallen werden zelfs op een school buiten hun top vijf geplaatst, en nog eens honderd andere leerlingen kregen überhaupt geen school toegewezen.

Daarom zou er komend jaar weer sprake zijn van een loting. Maar ook daar was veel kritiek op: een groep ouders startte een petitie omdat ze denken dat er door loting nog meer kinderen gedupeerd worden. De petitie was vrijdagavond ruim 1.500 keer ondertekend. 

In een betere variant van het matchingsysteem kunnen er veel meer kinderen op hun voorkeursschool geplaatst worden, aldus de ouders.

​Ander algoritme

Osvo laat vrijdag weten dat er bij het nieuwe matchingsysteem een ander algoritme wordt gebruikt. "Met de nu gekozen variant komen nog meer leerlingen op de school van eerste voorkeur, maar er zullen ook meer kinderen zijn die behoorlijk lager op hun voorkeurslijst komen."

De scholenkoepel gaat nog aan wethouder Kukenheim vragen om een centrale projectorganisatie, die voorlichting naar ouders en kinderen en de klachtenafhandeling op zich kan nemen.