Het Openbaar Ministerie heeft drie jaar cel geëist waarvan één voorwaardelijk tegen een voormalig politieagent. De 60-jarige man uit Almere wordt ervan verdacht eerder dit jaar negen kilo cocaine te hebben gestolen uit het beslaghuis van de politie aan de Johan Huizingalaan in Amsterdam.

De cocaïne werd ontvreemd uit het pand aan de Johan Huizingalaan waar in beslag genomen goederen liggen opgeslagen. De cocaïne is daar 13 februari opgeslagen, op 5 maart kwam men er achter dat de partij verdwenen was. 

Behalve de coke met een straatwaarde van zo'n 280.000 euro is er ook nog 700 gram heroïne verdwenen. De 60-jarige verdachte was destijds werkzaam op het politiebureau en heeft volgens het Openbaar Ministerie ingebroken in de kluis waar de partij lag opgeslagen.

De officier van justitie rekent het de man zwaar aan dat hij de diefstal als politiemedewerker zou hebben gepleegd en veel geld heeft verdiend aan de verkoop van drugs. "Uitgerekend van medewerkers van politie en justitie mag en moet worden verwacht dat zij zich integer gedragen, zij hebben immers een voorbeeldfunctie in de maatschappij." 

De drugs hebben een straatwaarde van 280.000 euro.

Witwassen

Bij de verdachte thuis is 50.000 euro in contanten gevonden. De verdachte heeft eerder verklaard dat hij dit heeft verdiend door zwart bij te klussen in het café van zijn stiefzus. Hij zegt in de afgelopen 20 jaar daarmee 140.000 te hebben verdiend. Zijn stiefzus ontkent dit, "Logisch" volgens zijn advocaat Peter Plasman, "Anders is ze haar zaak kwijt".

De man kon eerder ook de herkomst van een Mercedes SLK, een Smart Roadster en een stacaravan niet verklaren. En de vakanties naar Griekenland en Spanje afgelopen zomer vindt het OM ook verdacht. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.