Inwoners van Noord zijn in vergelijking met de rest van Amsterdam het vaakst slachtoffer van criminaliteit.

Dat blijkt uit onderzoek door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ze vergeleken de huidige mate van criminaliteit met die van 2006.

In dit deel van de stad is 31,9 procent van de inwoners in 2014 een keer slachtoffer geweest van criminaliteit. Op de voet gevolgd door West (31,6 procent). Het percentage is lager in Oost (26,9 procent) en Zuid (26,4 procent).

Dat betekent dat die mensen op de een of andere manier geconfronteerd zijn met een gewelds-, vermogens- of vandalismedelict. Daar hoeft overigens geen aangifte van gedaan te zijn.

Inwoners van Amsterdam (gemiddeld 29 procent) zijn landelijk gezien, net als in andere jaren, het vaakst slachtoffer van criminaliteit. In alle andere delen van het land ligt dat percentage tussen de 16 en 21 procent.

Amsterdam-West

Op het gebied van vermogensdelicten scoorde West het hoogst (24,7 procent). Ook werden mensen in dit deel van Amsterdam het vaakst slachtoffer van cybercrime (13,9 procent) en maakte inwoners van West het vaakst mee dat hun fiets werd gestolen (11,8 procent). 

In Zuid werden iets meer mensen slachtoffer van identiteitsfraude (1,6 procent) dan in andere delen van Amsterdam.

De mate van criminaliteit in Amsterdam is ten opzichte van acht jaar geleden wel gedaald. In 2006 lag het percentage nog op 41 procent, toen was Amsterdam ook al koploper ten opzichte van de rest van het land.

Inwoners Noord vaakst slachtoffer van criminaliteit

Onveiligheidsgevoel

Hoewel inwoners van Amsterdam de grootste kans lopen om slachtoffer te worden van criminaliteit, lijkt dit niet bij te dragen aan het onveiligheidsgevoel.

In Den Haag, Rotterdam, Limburg en Midden Nederland heeft 40 procent van de mensen wel eens een onveilig gevoel, dat is vrijwel gelijk aan het percentage in Amsterdam