Het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis in Amsterdam heeft een verdubbeling van het aantal operatiekamers gekregen en is voorzien van de nieuwste technologische ontwikkelingen.

Donderdag opende de nieuwbouw, waardoor er meer kankerpatiënten terechtkunnen, die nu volgens de instelling beter en effectiever behandeld kunnen worden.

Het ziekenhuis telt nu twaalf operatiekamers, waaronder de "OK van de toekomst". Deze kamer is voorzien van een soort navigatiesysteem, dat de chirurg naar de precieze locatie van een tumor leidt.

Hiermee kunnen patiënten die een gezwel hebben op een plek waar de arts lastig bij kan, vaak toch worden geholpen. In dezelfde ruimte is ook een nieuw systeem te vinden dat tumorweefsel van gezond weefsel kan onderscheiden. De chirurg is daardoor beter in staat de tumor volledig te verwijderen.

Camera

De operatiekamer heeft verder nog een speciale camera waarmee kan worden gezien of er geen kankercellen achterblijven. Momenteel is deze techniek alleen beschikbaar voor mensen met tumoren in de dikke darm en blaas. Het AvL wil dit in de toekomst verder uitbreiden voor andere kankersoorten.

Het ziekenhuis heeft verder de poliklinieken aangepakt, de dagbehandelingsafdeling vernieuwd en het aantal bedden op de intensive care uitgebreid.