Het idee om Amsterdam weer aan carnaval te krijgen zorgt voor felle reacties. Bredanaar Freek Haverman woont al jaren met een been in Amsterdam en besloot een verkiezing voor een Amsterdamse carnavalsnaam te organiseren.

Onder meer LindaNieuws.nl en AT5 namen het nieuws over. De reacties stroomden vervolgens binnen. "Niet normaal joh", lacht Haverman.

Wel is de Bredanaar verbaast over de felheid én lengte van sommige betogen. "Iemand schreef dat als hij me zou tegenkomen, dat hij me met de nek zou aankijken."

De verkiezing loopt inmiddels enige dagen. Momenteel heeft zo'n 50 procent gestemd op Grootgragtegat als carnavalsnaam voor Amsterdam. De titel komt overeen met de ondertitel van het pré-carnavalsfeest dat georganiseerd wordt: Alaaf en kicking - Grootse met een harde G.

"Het heeft een gevoelige snaar geraakt", weet Haverman. "Dat was ook te zien aan de stemming." En aan de media-aandacht. "Ik heb inmiddels zes verschillende media te woord gestaan."

Prins

De reacties zijn fel, maar Haverman is mild. "Het moet een feest worden voor Brabanders in Amsterdam én voor Amsterdammers die het leuk vinden." Een Raad van Elf heeft hij al, maar de zoektocht naar een Prins is nog in volle gang. "Amsterdam heeft prinsen gehad, zoals Piet Römer, Andre Hazes, Sjaak Swart en Willy Alberti."

Een idee heeft hij al wel voor een nieuwe prins. "Kluun." De schrijver met Brabantse roots zelf heeft nog niet gereageerd. Wordt vervolgd.