Wethouder Financiën Udo Kock (D66) gaf woensdagavond in de gemeenteraad toe dat hij eerder had moeten stoppen met het zoeken naar de 'verdwenen' 55 miljoen euro. Verschillende partijen in de raad waren ontstemd dat ze pas zo laat geïnformeerd waren dat er tientallen miljoenen zoek zijn.

Gisteren werd duidelijk dat Amsterdam in de begroting nog op zoek is naar een bedrag van 55 miljoen euro.

De gemeente is dit geld nog niet tegengekomen tijdens het opschonen van de boekhouding. De stad is bezig om 44 verschillende administraties samen te voegen tot één centrale boekhouding .

Niet alleen oppositiepartijen hadden kritiek, ook coalitiepartij VVD was verbaasd over de zoekgeraakte miljoenen. Raadslid Rik Torn van de VVD: "Ik sta hier met flink wat chagrijn. Toen wij de begroting vaststelden, wist het college blijkbaar al dat er dit probleem was. Hoe kon het dat wij pas gisteren die brief kregen? Dit is geen natuurramp, dit zag u aankomen."

Ontstemd

Uiteraard waren vooral de oppositiepartijen flink ontstemd over het late inlichten van de wethouder. Fractievoorzitter Marjolein Moorman van de PvdA: "Waarom heeft de wethouder de problemen niet eerder gemeld, bijvoorbeeld bij de najaarsnota?"

GroenLinks vroeg zich af of het probleem wel voldoende prioriteit had en ook het CDA vond dat de raad niet op tijd ingelicht was dat er een serieus probleem zat aan te komen. Marijke Shahsavari: "Wat u nu heeft gedaan is het probleem achter de schermen proberen op te lossen."

Lastig

Kock ontkende dat hij de raad niet geïnformeerd had over de problemen bij het opschonen van de boekhouding: "We hebben u op een aantal momenten meegenomen wat we aan het doen zijn. Misschien hebben we alleen iets te veel gezegd: we gaan het fiksen, en te weinig: het wordt lastig."

Wethouder Kock gaf toe dat de timing ongelukkig is, nadat de begroting al is vastgesteld en de najaarsnota al naar de raad is gestuurd. "Ik kan me voorstellen dat dat ongelukkig overkomt. De reden: we zijn heel lang doorgegaan met zoeken. Als we eerder gestopt waren, had er misschien een hoger bedrag uitgekomen. De ambitie was om alles af te ronden dit jaar, dat is niet gelukt. Terugkijkend had ik eerder moeten stoppen met zoeken."

De wethouder sprak wel de hoop uit dat de verdwenen miljoenen terug gevonden worden. "Het geld is niet 'weg', we kunnen het alleen niet vinden. Als we het echt niet terug kunnen vinden, dan zullen we uiteindelijk 9 miljoen tekort komen."