De temperatuur daalde in de nacht van zondag op maandag richting het vriespunt en maandagmorgen waren er dan ook de eerste valpartijen in de stad. Het was op sommige plekken spekglad, al was er wel volop gestrooid.

Liefst 41.000 kilo strooizout is er zondagnacht en maandagochtend uitgestrooid over de Amsterdamse wegen en fietspaden. Maar, alle inspanningen te spijt, ging het toch mis op sommige plekken. Zoals bij het Amstelstation en op de ring A10.

'Dat is heel vervelend', stelt hoofd Gladheidsbestrijding Alex van Bunningen. 'Dat proberen we natuurlijk zoveel mogelijk te voorkomen, maar het blijft oppassen.'

Strooikoning

En één van de mensen die die problemen moet voorkomen is Gladheidscoördinator Bob Wieland, door zijn collega's liefkozend 'de strooikoning' genoemd. 'Het is een beetje vak-idioterie. Ik was blij dat het vannacht weer glad werd', vertelt Bob enthousiast.

'We meten de temperatuur van het wegdek en vanaf nul graden en daaronder nemen de boel serieus. Dan komen de verschillende modellen er aan te pas en gaan we strooien.'En dit is maandagnacht en dinsdagnacht wellicht opnieuw nodig. Later in de week lijkt het weer iets warmer te worden. Maar mocht het weer gaan vriezen; strooizout is er genoeg. Er ligt maar liefst achtduizend ton zout te wachten op de winterkou.