Een pand aan de Tugelaweg in Oost, dat ontruimd werd tijdens de spoedontruiming van een serie kraakpanden in de stad, is zondag opnieuw gekraakt.

De actie vormt een protest tegen het woonbeleid in de stad. 'Oog om oog, pand om pand', laten de krakers in een reactie weten.

Volgens buurtbewoners zijn de krakers direct na na de kraak begonnen met het barricaderen van de woning. In de panden huist woningbouwvereniging Ymere momenteel studenten, die daar tegen een geringe vergoeding kunnen wonen.

"Ik weet dat we weinig rechten hebben", laat een student aan AT5 weten. "Maar we hebben hier wel een prima tijdelijk onderkomen". Volgens hem was al een aantal studenten komen kijken in het vorige week vrijdag ontruimde pand. "Die kunnen nu niet terecht, dat is wel sneu".

Vorige week werden in totaal zes kraakpanden in de stad ontruimd, waarbij negen mensen werden aangehouden. Ook de twee panden aan de Tugelaweg werden -als onderdeel van deze onaangekondigde spoedontruiming- leeggehaald.

Rechter

De krakers waren zeer ontevreden over de manier waarop de ontruiming verliep. "Je moet altijd kans hebben om naar de rechter te stappen om bezwaar te maken tegen een ontruiming. Kraken is illegaal, maar soms moet je actie kunnen voeren. Dat heet burgerlijke ongehoorzaamheid', liet een kraker toen weten.