Amsterdam trekt tot 2022 ruim een half miljard euro uit voor onderhoud, uitbreiding en beheer van de hoofdstedelijke riolering.

Het geld is onder meer bestemd voor het vervangen van bijna veertig kilometer riool, een grote schoonmaak en uitbreiding van het netwerk.

Rioolstelsel

"We hebben maar liefst 4100 kilometer aan rioolbuizen onder de stad lopen", zegt verantwoordelijk wethouder Udo Kock (Water). "De druk op dat rioolstelsel neemt de komende jaren nog meer toe. Niet alleen omdat de stad blijft groeien, maar ook omdat er steeds zwaardere buien komen."

De gemeente gaat het programma 'Rainproof' versneld invoeren om het hemelwater goed en snel af te voeren. Maatregelen als de aanleg van groene tuintjes, het opvangen van regenwater met een regenton of het aanleggen van geveltuintjes kunnen bijdragen aan een regenbestendige stad. Ongeveer de helft van het water dat de riolen afvoeren, is regenwater.

Tarief

Om de noodzakelijke maatregelen te kunnen betalen, verhoogt de gemeente het tarief voor de rioolheffing de komende jaren. Het Amsterdamse tarief zit volgens de gemeente zo'n vijftien procent onder het gemiddelde in Noord-Holland en de andere grote steden.

Kock gaat daarbij de mogelijkheden onderzoeken om de rioolheffing eerlijker te verdelen onder de gebruikers. ,,Op dit moment betaalt een groot kantorengebouw op de Zuidas evenveel als u en ik. Dat is natuurlijk gek, want je kunt je voorstellen dat zo’n kantoor veel meer gebruik maakt van het riool.''