De Amsterdamse Partij voor de Dieren vindt dat het college zich moet uitspreken over het verhogen van de maximumsnelheid op de A2. De partij heeft hierover een initiatiefvoorstel ingediend in de raad.

Het verhogen van de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur op de A2 is volgens de partij slecht voor de luchtkwaliteit en schadelijk voor de gezondheid van Amsterdammers. Volgens de partij gaan er jaarlijks duizend Amsterdammers vroegtijdig dood aan de gevolgen van luchtvervuiling.

Luchtvervuiling

Partij voor de Dieren vindt dat het college te weinig doet om luchtvervuiling tegen te gaan. De partij wil dat het college bij de Tweede Kamer aangeeft dat ze tegen een verhoging van de maximumsnelheid zijn. Als de snelheidsverhoging toch doorgaat, wil de partij dat het college bezwaar maakt.

Een ander punt is de veiligheid. Bij een hogere snelheid neemt de kans op ernstig letsel ook toe, zegt Partij voor de Dieren.

Verkeersdoden

"Een verhoging van de maximumsnelheid zorgt voor meer vuile lucht, meer verkeersdoden en meer CO2-uitstoot. En dat allemaal voor twee minuten minder reistijd. Berekeningen wijzen erop dat het personenverkeer zo'n 46 procent meer stikstofdioxide (NO2) per kilometer uitstoot wanneer de maximumsnelheid van 100 naar 130 kilometer per uur verhoogd wordt", zegt PvdD-raadslid Johnas van Lammeren. Hij wil voorkomen dat "bewoners van Zuidoost en andere gemeenten langs de A2 meer vuile lucht moeten inademen."