Er worden steeds meer hennepplantages aangetroffen in Amsterdam. Dat blijkt uit cijfers van het stadsbestuur, die zijn vrijgegeven na schriftelijke vragen van het CDA en D66.

Dit jaar werden er tussen 1 januari en 1 juni 232 hennepkwekerijen ontmanteld in de regio Amsterdam, Amstelveen, Diemen, Uithoorn en Aalsmeer. In heel 2014 was dat 378 keer en in heel 2013 was dat ongeveer 320 keer.

Huurwoning

Geschat wordt dat zo'n driekwart van de hennepplantages in een woning wordt aangetroffen. In de helft van die woningen gaat het om sociale huur.

De gemeente sluit steeds vaker woningen na het aantreffen van een hennepplantage. In 2013 gebeurde dat nog twaalf keer, in 2014 24 keer en in de eerste helft van 2015 was dat 38 keer. 

Branden

Door alle snoeren, schakelaars en lichten is de kans op oververhitting, kortsluiting en uiteindelijk brand groot. In de afgelopen vijf jaar zijn er bij 52 branden in de regio Amsterdam hennepplantages aangetroffen, bij zeker veertig ging het om woningbranden. Of er telkens een verband was tussen de hennepkwekerijen en de branden is niet bijgehouden. 

Naar schatting zet de politie ongeveer vier voltijdbanen op jaarbasis in voor het ontmantelen van hennepkwekerijen.