Frans Stuy en René Duursma, organisatoren van de wintermarkt op het Amsterdamse Rembrandtplein, hebben na de aanslagen in Parijs geen moment overwogen om de braderie niet door te laten gaan. 'Wij zijn van mening dat hier in Amsterdam absoluut niets aan de hand is'.

Dat zeggen de ondernemers een dag voordat de markt open zal gaan. Terwijl werklui druk bezig zijn met de opbouw van de kramen, maakt het duo een rondje tussen de chaletjes die het plein moeten omtoveren in een wintermarkt met Duitse allure: 'Maar dan een stuk kleiner'. 

Overwogen om de boel af te blazen, hebben Duursma en Stuy niet. 'Het is natuurlijk een plek waar een hoop mensen op afkomen en we hopen dat dat er als de markt er staat, nog een beetje meer zijn. Maar we hebben geen signalen binnen gekregen dat het onveilig zal worden'. 

Stuy en Duursma geven aan dagelijks overleg te hebben met de politie en 'de boel ook zelf scherp in de gaten te houden'. 

Marokkaanse jeugd

Ook dit jaar zal er weer veel Marokkaanse jeugd actief zijn op de markt. Jongeren, die door Stuy worden betrokken bij allerlei projecten in de stad, zoals het opknappen van de joodse begraafplaats in het Flevopark in Oost, of het beveiligen van een schaatsshow met travestieten. 'Die jongens zijn ook heel erg geschrokken door de incidenten in Parijs en erg verdrietig', laat Stuy weten.

'Deze jongens zullen ook hier op de markt rondlopen en de boel scherp in de gaten houden. Dus het zal allemaal wel goed komen. Mensen die roepen op Twitter maken alleen maar anderen bang, en daar moeten ze mee ophouden'.

Toch hoort hij ook van diezelfde jongeren dat familie of vrienden van hen onheus worden bejegend in bijvoorbeeld het openbaar vervoer. 'Ze worden uitgescholden. Dat moet niet gebeuren, want we zijn allemaal mensen'.