Van alle zakelijke nachten in Nederland werden er vorig jaar 28 procent in Amsterdam doorgebracht.

In Noord-Holland sliepen in 2014 6,9 miljoen zakelijke toeristen, vooral in Amsterdam.

Dat blijkt blijkt uit het Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2015 van onder meer het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) en het bureau voor toerisme NBTC.

Meer zakenmensen hebben vorig jaar in Nederland voor hun werk de nacht in een hotel doorgebracht. Het aantal overnachtingen steeg met 3,1 procent naar ruim zestien miljoen.

In het eerste half jaar van 2015 zette die groei door en nam het aantal zakelijke overnachtingen met 2,8 procent toe.

Geld

De zakelijke toeristen zijn verantwoordelijk voor twee van de vijf overnachtingen in Nederlandse hotels. De meeste buitenlandse zakenreizigers die in hotels verbleven komen onder meer uit Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Duitsland, China, Italië en Japan.

Zakenreizigers geven meer geld uit aan hun reis dan vakantiegangers. Ze besteedden in 2013 gemiddeld 350 euro per persoon per zakenreis. Een Nederlandse vakantieganger gaf in 2014 in eigen land gemiddeld zo’n 166 euro per persoon per vakantie uit.

Buitenlandse zakenreizigers geven het meest uit. Vorig jaar was dat gemiddeld 1035 euro per persoon per trip, terwijl buitenlandse vakantiegangers gemiddeld 600 euro per persoon uitgaven.