In de Rijnstraat in de Amsterdamse Rivierenbuurt en op het Osdorpplein komt een 'freezone'. Winkels en horeca mogen in een freezone in overleg met buurtbewoners ondernemen zonder dat ze worden gehinderd door knellende regels.

De Jan Evertsenstraat in West werd eerder al aangewezen als freezone. Het initiatief kwam van VVD-fractievoorzitter Marja Ruigrok. "Zo geven we ondernemers de kans om te ondernemen en wordt de straat voor zowel bewoners als ondernemers een leuke en levendige plek."

Ook stadsdeelbestuurder in Zuid, Paul Slettenhaar (VVD) is blij met het plan. "De Rijnstraat heeft een belangrijke functie in de Rivierenbuurt. Deze straat heeft zoveel dynamiek en mogelijkheden in zich, het is bij uitstek een plek waar een freezone de juiste impuls kan geven om het gebied tot volle bloei te laten komen."

Door verminderde regeldruk in freezones komen er mogelijkheden voor bijvoorbeeld pop-up shops en horeca en het versoepelen van terrasregelingen. Ook horen flexibeler bestemmingsplannen of mengformules tot de mogelijkheden. Ook het Osdorpplein wordt een freezone.