De aannemer van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam heeft aangifte gedaan tegen de gemaskeerde jongens die onlangs illegaal door de tunnel liepen.

In een filmpje van kledingmerk Nuff Said is te zien hoe de jongens bierdrinkend door de tunnel van station Zuid naar Noord lopen.

Een woordvoerder van het kledingmerk zei maandag tegen de NOS dat het filmpje online is gezet als waarschuwing. Volgens hen is de beveiliging van de tunnel niet op orde is. De woordvoerder was toen niet van plan de namen van de jongeren prijs te geven.

'Levensgevaarlijk'

Dienst Metro noemt de actie levensgevaarlijk en onverantwoord. "Voor hetzelfde geld stond de derde rail onder stroom of was een van die jongens aangereden door een werktrein", aldus Hoite Detmar, directeur omgeving en projecten van Metro en Tram op de website van de lijn.

Volgens Detmar valt een degelijke actie niet te voorkomen. "Tegen mensen die per se binnen willen komen zijn onze bouwplaatsen niet te beveiligen, dat geldt ook voor bijvoorbeeld de bestaande metro-, spoor en wegtunnels. Bovendien moeten er dagelijks en geregeld ook ‘s nachts vele bouwers aan de slag in de tunnel. Zij moeten het werk ook snel kunnen verlaten als er iets gebeurt."

Schade

Er wordt onderzocht of er schade is aangericht. Ook wordt er bekeken of er extra beveiligingsmaatregelen moeten worden genomen.