Mogelijk vervallen begin volgend jaar de auteursrechten op de dagboeken van Anne Frank in Nederland. En dat leidt opnieuw tot strijd tussen de Amsterdamse Anne Frank Stichting en het Anne Frank Fonds in Bazel.

De Amsterdamse Stichting overweegt een nieuwe uitgave, want volgens de Nederlandse wet vervalt het auteursrecht zeventig jaar na de dood van de schrijver. Volgens het Anne Frank Fonds in Bazel gelden hun rechten tot 2050, zeventig jaar na de dood van vader Otto Frank, die zij zien als co-auteur.

Slechte voet

Anne Frank-deskundige David Barnouw vindt het een slechte zaak dat het Anne Frank Fonds in Bazel, die de auteursrechten bezit, de uitgave van de Amsterdamse Anne Frank Stichting frustreert. De twee instellingen staan al jaren op slechte voet met elkaar nadat het Fonds de Anne Frank archieven terugeiste van de Stichting. 

Volgens het Anne Frank Fonds in Bazel is Otto Frank, de vader van Anne, co-auteur van Het Achterhuis. Dit omdat hij het dagboek samenstelde uit de eerste versie en de door Anne herschreven tweede versie. Onzin, vinden Barnouw en de Anne Frank Stichting.

Auteursrechten

In 1982 liet het Fonds in Bazel ook al een nieuwe uitgave van het Achterhuis maken, met als co-auteur Mirjam Pressler. Omdat die nu nog leeft, zouden de auteursrechten dan na 2050 opnieuw verlengd kunnen worden. 

Het oprekken van de auteursrechten met co-auteurs brengt de authenticiteit van het boek in gevaar, stelt Barnouw. De Anne Frank Stichting wilde niet voor camera reageren, maar schrijft in een reactie nog niet te weten wanneer en hoe hun publicatie zal verschijnen.