De gemeente Amsterdam mag snorscooters alsnog van de fietspaden bannen en de bestuurders een helmplicht opleggen.

Dat meldt het Parool dinsdag.

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu schrijft aan de Tweede Kamer dat ze de regels gaat veranderen en Amsterdam toestemming geeft om snorscooters van het fietspad te weren.

De gemeente moet wegens de procedures in de Tweede Kamer minstens een half jaar wachten voordat de nieuwe regels kunnen worden ingevoerd.

Met de invoering van de helmplicht verloopt de verandering volgens de minister op een "zorgvuldige wijze", schrijft de krant.

De minister wilde dat al eerder maar werd toen tegengehouden door een motie van onder andere de PvdA. In die motie werd de minister opgeroepen om samen met de gemeente en een aantal andere stakeholders de problemen op de fietspaden in kaart te brengen.

Lasergun

Overigens staat in de brief ook dat de Amsterdamse politie al sinds 1 juli de mogelijkheid heeft om snorscooters met een lasergun op snelheid te controleren.

"Circa 80 procent van de snorfietsers overschrijdt de maximumsnelheid van 25 km/u", zegt Schultz. Voor het opsporen van opgevoerde snorfietsen hoeft de politie dus niet meer alleen op de bekende rollenbanktest te vertrouwen.