Een gloednieuw stukje Amsterdam: het Centrum Eiland. Maandagavond werden de plannen voor het nog te bouwen deel van de stad gepresenteerd.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat er zeven eilanden rondom IJburg gebouwd worden, het Centrum Eiland is nummer drie.

Ongeveer 3.000 mensen zullen uiteindelijk moeten gaan wonen in 1300 woningen. De bouw begint eind 2017, de zelfbouwkavels worden vanaf half 2016 uitgegeven.

'Het is een absolute verrijking voor de de omgeving. Het is gebleken dat het de buurt enorm optrekt en dat er heel veel interesse voor is. Ik ben er wel blij mee', zegt een bezoeker van de informatieavond. Iemand anders vult aan: 'Het wordt vast mooi, want volgens mij is het een prachtige plek om te wonen, met allemaal water om je heen'.

Bekijk video:

Volgens projectmanager Dries Drogendijk gaat het Centrum Eiland anders worden dan het huidige IJburg. 'Het allerbelangrijkste is dat het centrum echt een hart krijgt. Wat in IJburg miste was een beschutte plek, waar je gewoon lekker een kopje koffie of een biertje kon drinken. Hier komt in het hart van de wijk een plein waar gewoon rust is en waar niet altijd de wind heel hard staat, een soort Amstelveld.'