13,2 procent van de meisjes in Amsterdam heeft sociale problemen en 11,2 procent heeft emotionele problemen.

Dat blijkt uit onderzoek van de GGD en de gemeente. Uit het onderzoek blijkt verder dat 6 procent van de meisjes in de stad zelfs psychische problemen heeft.

"De opkomst van 'sexting' en 'grooming' waarbij via social media seksueel getinte berichten, foto’s en filmpjes worden verstuurd, brengt relatief veel opgroeiende meisjes in een kwetsbare positie", schrijft de gemeente in de nieuwe Nota Vrouwenemancipatie.

Uit recentelijk landelijk onderzoek blijkt dat 48 procent van de meisjes wel eens het verzoek gekregen heeft, om seksueel getinte foto's te versturen.

De psychosociale problemen komen volgens de gemeente relatief vaak voor bij meisjes met een niet-westerse achtergrond. "Turks-Nederlandse meisjes zijn hier oververtegenwoordigd. Vooral meisjes uit traditionele gezinnen die hun leven anders willen inrichten dan in hun familie of gemeenschap gebruikelijk is, hebben het moeilijk."

Aanpakken

De gemeente wil de problemen van Amsterdamse meisjes gaan aanpakken. Meisjes in de stad moeten weerbaarder worden "tegen de aantasting van hun psychische, sociale en fysieke integriteit", aldus de gemeente.

Zo wordt er onder andere extra budget binnen het jongerenwerk vrijgemaakt speciaal voor activiteiten voor meisjes.