"Een belachelijke actie", zegt woordvoerder Michiel Jonker van de Dienst Metro in reactie op een filmpje waarin enkele gemaskerde jongens op hun gemak door de tunnel van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam wandelen en bier drinken.

De 'avonturengappies', zoals ze worden genoemd, konden blijkbaar ongestoord van Zuid naar Noord lopen.

De jongens liepen via de stations Europaplein, De Pijp, Vijzelgracht, Rokin, Centraal Station en vervolgens onder het IJ door om in Noord weer boven de grond te komen. Ze zijn in totaal vier uur in de tunnel geweest.

De jongens tonen in een video trots de t-shirts van een Amsterdams kledingmerk. Het merk zette de video op hun eigen kanalen. 

Niet verantwoordelijk

"Wij zijn niet verantwoordelijk voor de aan ons anoniem aangeleverde beelden. Wij hebben slechts de edit van de video en foto’s gedaan", zegt een woordvoerder van het kledingmerk.

Dat het gevaarlijk is, beaamt hij ook. "Maar gelukkig waren dit jongens met alleen een biertje en een camera."

"Wij posten dit niet om mensen bang te maken, maar wel om iedereen er bewust van te maken dat de beveiliging in Amsterdam niets voorstelt. Toen we de beelden kregen, hebben we de mensen van de Noord-Zuidlijn niet ingelicht", gaat hij verder.

Parijs

De woordvoerder wilde overigens wel benadrukken dat de beelden voor de aanslagen in Parijs zijn opgenomen. De beelden zijn maandag op Youtube geplaatst. 

Jonker van de Dienst Metro kon er niet echt om lachen. "Wij vinden het een belachelijke actie, het is levensgevaarlijk. Wat een mafkezen."

Bekijk video: