Meer dan driehonderd documentaires zijn vanaf woensdag te zien op het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA).

De 28e editie van het evenement, dat tot en met 29 november duurt, heeft weer veel nieuw werk in petto. Bijna tachtig films beleven hun wereldpremière op het IDFA.

Het festival opent dit jaar met A Family Affair van de Nederlandse regisseur Tom Fassaert (1979). In deze documentaire kijkt hij naar de geschiedenis van zijn eigen familie, waarin zijn vader een conflict krijgt met zijn 95-jarige grootmoeder.

Fassaert filmde zijn oma, die in Zuid-Afrika woont, en probeert de hardnekkige legendes en mythen rondom haar persoon te ontrafelen. Dit wordt echter al snel een ingewikkelde onderneming.

Nederlands

In totaal toont het IDFA vijftig Nederlandse producties. Ook dit keer zijn er weer diverse themaprogramma's. Zo selecteert de Amerikaanse politicoloog Benjamin Barber een serie documentaires die aansluiten bij zijn boek Jihad vs. McWorld uit 1995.

Het zijn films over actuele thema's als globalisering, terrorisme, de politiek van de angst, vluchtelingen, populisme en economische ongelijkheid. Barber is ook aanwezig voor onder meer nagesprekken rondom zijn programma.

Zoals ieder jaar stelt een gerenommeerde regisseur zijn top tien aller tijden samen. Dit jaar is het de beurt aan de Amerikaan Errol Morris, die een Oscar won met The Fog of War: Eleven Lessons from the Life of Robert S. McNamara. Naast zijn top tien is een retrospectief te zien van zijn eigen werk.

Aangepast

De competitie is dit jaar aangepast. Zo reikt de jury voortaan twee prijzen per categorie uit en komen de nominaties te vervallen. De uitreiking is bovendien een paar dagen eerder dan voorheen, op woensdag 25 november in de Melkweg, omdat er dan nog veel internationale gasten zijn.

Alleen de publieksprijs wordt nog op de laatste vrijdag van het festival bekendgemaakt. Naast de zes bestaande competities, is er nu ook een prijs uitgereikt voor beste internationale jeugddocumentaire.

Het IDFA is het grootste documentaire filmfestival ter wereld. Vorig jaar kwamen er 255.000 bezoekers op af.