In de Amsterdamse wijk De Pijp vindt zondag een demonstratie plaats georganiseerd door Amsterdamse synagogen en moskeeën. Honderden mensen wonen deze bij.

Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam, kondigde de demonstratie zaterdag bij het programma Pauw aan.

De wandeling stond al gepland onder het mom 'Nieuwkomers in Mokum', met verhalen van vluchtelingen en migranten.

Door de ''grimmige actualiteit van dit weekend'' heeft de organisatie het programma enigszins aangepast. De deelnemers wandelen vanaf 14.15 uur vanaf moskee Al Kabir naar Casa Migrante.

''Dit weekend is aan al onze verhalen een zwarte pagina toegevoegd'', zeggen de initiatiefnemers, verenigd in diverse onder meer joodse en islamitische organisaties.

Live: Solidariteitsoptocht voor de slachtoffers in Parijs
Live: Solidariteitsoptocht voor de slachtoffers in Parijs

Solidariteit

''Het drama in Parijs maakt eens te meer duidelijk hoe belangrijk het is om de communicatie en de solidariteit tussen bevolkingsgroepen te bewaken, uit te dragen en te intensiveren. Want wij laten ons door terroristen in andere landen niet uit elkaar spelen. Juist in een situatie als deze bewijst het veiligheidspact tussen diverse religieuze en culturele organisaties zijn grote waarde.''

Behalve de optocht zal op maandag in Amsterdam het openbaar vervoer 1 minuut worden stilgelegd, uit deelname met de slachtoffers van de aanslagen in Parijs.

Ook op andere plekken in Nederland werd stilgestaan bij de aanslagen in Parijs. Zo kleurde de Domtoren van Utrecht zaterdagavond in de kleuren rood, wit en blauw, en toonde de fontijn op het Hofplein in Rotterdam blauwe kleuren terwijl deze omringd was door Franse vlaggen die halfstok hingen.

Brief

Van der Laan heeft namens de hele gemeenteraad een ingezonden brief verzonden waarin hij zijn betuigd aan zijn Franse collega Anne Hildago.

"Amsterdam heeft met afgrijzen kennis genomen van de afschuwelijke gebeurtenissen van gisteravond in Parijs," schrijft Van der Laan.

"Namens onze stad en de Amsterdammers condoleer ik u met de vele levens die gisteren, zo zinloos en zo willekeurig, verloren zijn gegaan."