"Alle Amsterdammers leven heel erg mee met iedereen die getroffen is door de aanslagen in Parijs en met alle Parijzenaars". Dat zegt burgemeester Eberhard van der Laan in een reactie.

Van der Laan was nog voor een handelsmissie in Japan op het moment dat hij van de aanslagen hoorde. "Ik heb niet alles goed meegekregen, omdat ik op weg was naar het vliegveld. Dat is ook de reden dat we nu met de hoofdofficier en hoofdcommissaris een driehoeksoverleg hebben", vertelt de burgemeester aan AT5.

"Iedereen moet zich zorgen maken, want het is natuurlijk afschuwelijk wat daar gebeurd is. Het is zaak dat we nu ons hoofd koel houden en de goede dingen doen en de verkeerde niet. Ik heb dat na Charlie Hebdo ook gezegd. We moeten ons goed realiseren dat deze terroristen maar op één ding uit zijn en dat is angst zaaien en verdeeldheid zaaien en daar moeten wij als samenleving tegenover stellen dat we moedig zijn en eendrachtig zijn en dan beginnen ze helemaal niks", zegt Van der Laan.

Inmiddels heeft de burgemeester namens de stad een brief gestuurd aan de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo.

Schiphol

Zaterdag werd al duidelijk dat Schiphol extra beveiligd wordt en dat men ook extra alert is op het Amsterdam Centraal.

Bij het Franse consulaat in de stad worden al de hele dag bloemen neergelegd. Voor de camera van AT5 vertellen treinreizigers die op de Thalys naar Parijs stapten hoe ze de afgelopen avond en dag beleefd hebben.

Bekijk het verslag hieronder: