Tientallen Ajax-supporters die begin oktober werden opgepakt op trainingscomplex De Toekomst, hebben dagenlang onterecht vastgezeten. Zij komen mogelijk allemaal in aanmerking voor een schadevergoeding.

Dat zegt voetbaladvocaat Christiaan Visser tegen stadszender AT5.

Volgens de advocaat zijn de supporters veel langer vastgezet dan wettelijk mocht. De supporters werden dagenlang vastgezet, op verdenking van openlijke geweldpleging.

Velen hebben echter een brief ontvangen waarin staat dat dit niet aan de orde was. "Ze hadden hooguit zes uur vast mogen zitten wegens lokaalvredebreuk", aldus Visser.

De advocaat verwacht dat tientallen, dan wel honderd supporters onterecht zijn vastgezet en zij daarvoor een schadeclaim gaan indienen. De advocaat vindt dat een schadeclaim van 105 euro per nacht per supporter op zijn plaats is, vooral omdat de supporters onder slechte omstandigheden hebben vastgezeten.

Supportershome

De supporters bezetten op zondag 4 oktober de kantine op De Toekomst om daar "een biertje drinken". De fans deden dat omdat zij geen supportershome meer hebben. Dat brandde in januari af en zicht op een nieuw honk, is er niet.

Volgens een woordvoerder van de gemeente wordt er druk overlegd over een plek, maar kan een datum nog niet genoemd worden. Dat omdat er nog geen locatie is waar iedereen tevreden over is.