Het Openbaar Ministerie heeft donderdag twintig maanden cel geëist tegen een 69-jarige Amsterdammer wegens belastingfraude en witwassen. Het gaat om een bedrag van circa 3,5 miljoen euro.

Ook wil de officier van justitie wil dat de verdachte 750.000 euro aan in beslag genomen geld niet meer terugkrijgt.

Het onderzoek werd gestart naar aanleiding van een analyse van de belastingdienst van betalingen die Nederlandse belastingplichtigen doen met buitenlandse betaalkaarten. Daarbij wordt gekeken of de betaalkaarten zijn gekoppeld aan vermogen in het buitenland waarover vermoedelijk geen belasting wordt betaald.

"Door jarenlange belastingfraude heeft hij de Staat en daarmee tevens de samenleving als geheel een aanzienlijk financieel nadeel toegebracht", aldus de officier van justitie. Uit onderzoek bleek dat de verdachte zijn kinderen had aangezet om het geld wit te wassen. Zij mochten het geld uitgeven.

Het OM eist naast de twintig jaar celstraf dat ook de 750.000 euro, die onder andere gevonden werd in een ventilatieschacht, en onroerend goed niet meer terugkrijgt. Dit omdat de legale inkomsten en criminele inkomsten vermengd zijn geraakt en niet meer te scheiden zijn. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.