Fastfoodketens en stadsdeel centrum gaan samenwerken om het centrum schoon te houden.

De eettenten beloven afvalbakken op de stoep voor hun restaurants te plaatsen en in ruil daarvoor haalt de reinigingsdienst het straatvuil gratis op. Dat schrijft De Telegraaf

Eerder onderzoek wees uit dat zestig tot tachtig procent van het zwerfvuil afkomstig is van fastfoodverkoop. Ondernemers zijn nu al verplicht om de stoep tot 25 meter rondom hun winkel schoon te houden van hun eigen verpakkingen.

Boudewijn Oranje, voorzitter van de bestuurscommissie Centrum, ontdekte echter tijdens nachtelijke werkbezoeken dat die maatregel niet afdoende is. Hij wilde daarop de ondernemers om de tafel krijgen, maar dit lukte pas nadat er een handhavingsrondje was geweest op het '25-metercriterium'.

"Toen was er vrij snel een bijeenkomst waarin iedereen erkende dat het soms een klerezooi was op straat", aldus Oranje in de krant.

Ophalen

Zeker tien restaurantketens, waaronder McDonald's, Burger King, Febo en Wok to Walk beloven mee te werken aan het nieuwe plan. Elke deelnemende vestiging zal tot twee afvalbakken van Nederland Schoon voor de deur zetten.

De gemeente zal daarvoor in ruil zeven dagen per week op een vast moment het straatvuil ophalen. De gemeente levert doorzichtige vuilniszakken met het stadslogo erop, zodat de ondernemers niet stiekem hun bedrijfsafval tussen het vuil kunnen gooien.

Het betreft een proef die tot 1 september 2016 loopt rondom het Leidseplein, Damrak en de Damstraat.