De politie houdt in het onderzoek naar de brandstichtingen in Amsterdam-Noord rekening met kopieergedrag.

Dat werd dinsdagavond duidelijk in een aflevering van Opsporing Verzocht waarin aandacht werd gevraagd voor de zaak. Vanwege die mogelijkheid werkt ook een recherchepsycholoog mee aan het onderzoek.

De politie heeft tien tips gekregen over de brandstichtingen. In het programma riep de politie de hulp van het publiek in en werd een beloning van vijfduizend euro uitgeloofd voor de gouden tip.

"Onder de tipgevers bevindt zich iemand die naar eigen zeggen getuige is geweest van een van de brandstichtingen", zegt een politiewoordvoerster. "Mogelijk levert dat een signalement van een dader op. Verder zullen we alle tips moeten natrekken en onderzoeken."

Meerdere daders

In de uitzending waren bewakingsbeelden te zien van een brandstichter, maar de politie houdt er rekening mee dat er mogelijk meer daders actief zijn.

Sinds begin van dit jaar was het al meer dan zeventig keer raak. De werkwijze, tijdstippen en objecten die in brand worden gestoken lopen nogal uiteen. Motorvoertuigen, containers, mobiele toiletten en een caravan gingen in vlammen op. De politie doet al maanden onderzoek.

Pyromaan

"Op het moment dat er bekendheid wordt gegeven aan branden, dan bestaat de mogelijkheid dat dergelijk gedrag kan worden gekopieerd door zogeheten copycats", aldus politiewoordvoerder Nabil Nabil Ou-Aissa in de uitzending.

"Je zou denken dat met zo'n enorme hoeveelheid branden dat dat het werk moet zijn van een pyromaan. Toch hoeft dat niet het geval te zijn", vertelt recherchepsycholoog Geneviève van Peursen in de uitzending.

"Het kan ook zomaar zijn dat het personen zijn die vanwege persoonlijke problematiek een uitlaatklep zoeken. We moeten ook rekening houden met vandalen die gewoon een verzetje zoeken en zich vervelen."