Koopwoningen in Amsterdam worden steeds vaker verkocht voor een koopsom boven de vraagprijs. Het gaat om 40 procent van de gevallen.

Dat meldt het FD dinsdag.

Korte tijd geleden ging slechts 5 procent van de koopwoningen weg voor een hoger bedrag van dan de vraagprijs. Dat blijkt uit cijfers van Calcasa, onderzoeker op de woningmarkt.

De hogere prijzen die worden geboden komen voort uit de krappe woningmarkt. Geïnteresseerden moeten tegen elkaar opbieden omdat zij anders geen kans maken op de woning. Waar in bepaalde wijken zelfs tot 60 procent van de gevallen meer wordt geboden dan de vraagprijs is dat in de rest van Nederland gemiddeld slechts bij 7 procent het geval.

Overspannen

Sommige woningzoekenden hebben geen geloof meer in het vinden van een geschikte woning. Volgens Sven Heinen, voorzitter van Makelaars Vereniging Amsterdam, is de markt in de hoofdstad overspannen.

Een andere reden van de hogere prijzen komt door het lage aanbod van koopwoningen. Van alle woningen in de stad bestaat tweederde uit huurhuizen. Een zeer groot gedeelte daarvan bestaat weer uit sociale huurwoningen met erg lange wachtlijsten.

Nieuwbouw

Wel wordt er in Amsterdam hard gewerkt aan nieuwbouw volgens het FD. In 2015 wordt er gestart met de bouw van circa 6.500 woningen. Dit heeft wel tot gevolg dat er steeds minder grond beschikbaar is om te gebruiken voor nieuwbouw.

"De ironie wil dat als we zo doorgaan de grond in 2018 op is", zei directeur grond en ontwikkeling Pierre van Rossum tijdens een congres van PropertyNL. "Dan kunnen we in 2018 helemaal niets bouwen."