In een grote actie tegen fraude met kinderopvang hebben de FIOD en het Functioneel Parket invallen in onder meer Amsterdam gedaan, bij de actie zijn in totaal zeven mensen gearresteerd. Eén Amsterdams kinderdagverblijf en een gastouderbureau in Den Haag zijn gesloten.

Volgens het Algemeen Dagblad worden de twee instellingen en verschillende ouders verdacht van het ten onrechte aanvragen van kinderopvangtoeslag.

Zij zouden samen de fiscus voor duizenden euro's hebben opgelicht. De eigenaar van het Amsterdamse kinderdagverblijf zou meerdere aanvragen voor kinderopvangtoeslag hebben verzorgd, terwijl deze kinderen helemaal niet naar de opvang gingen. Om welk verblijf het gaat, is niet duidelijk.

De administratie van die aanvragen werd volgens het AD vakkundig verstopt in een speldoos van Dokter Bibber. Betrapte ouders zitten meteen in enorme financiële problemen.

Niet alleen het gefraudeerde bedrag, maar de gehele ontvangen toeslag wordt teruggevorderd. "Soms gaat het om bedragen van meer dan een ton. Mensen realiseren zich niet dat ze dat bedrag de rest van hun leven moeten terugbetalen", zegt Mirjam Mol van het Functioneel Parket in de krant.