Bij het Joodse Verzetsmonument bij de Stopera vindt vandaag herdenking van de Kristallnacht plaats, ter herinnering aan de eerste, door de nazi's georganiseerde pogrom op 9 november 1938. Tegendemonstranten worden door de politie tot zwijgen gemaand.

De bijeenkomst aan de Amstel is omstreden vanwege de komst van de Arabisch-Israëlische politica Haneen Zoabi, die Israël een 'racistische staat' noemt.

Zoabi is uitgenodigd door het Platform Stop Racisme en Uitsluiting, dat de jaarlijkse herdenking organiseert. Volgens de organisatie heeft de plechtigheid een tweeledig karakter: "Enerzijds is het een herdenking van wat er gebeurde op 9 november 1938, toen honderden Joden het leven verloren. Anderzijds is het een waarschuwing tegen uitingen van racisme, die nog steeds zichtbaar zijn in Nederland".

Federatief Joods Nederland deed aangifte tegen Zoabi en heeft het OM ook gevraagd om de organisatie te vervolgen om strafbare feiten en ongeregeldheden te voorkomen. Meerdere mensen gaven aan te zullen protesteren tijdens de bijeenkomst.

"Tegendemonstranten zullen worden gesommeerd om op hele grote afstand van de herdenking te demonstreren. Verbieden kan niet, verplaatsen wel en dat heeft de gemeente gedaan", schrijft het Platform Stop Racisme en Uitsluiting van de herdenking op Facebook.