Het Amsterdamse stadsbestuur moet meer gebruiken van de mogelijkheden om de economie van de binnenstad te beïnvloeden.

Dat zei econoom en beursanalist bij RTL-Z Hans de Geus vrijdagavond in het AT5-programma Park Politiek. Samen met D66-raadslid Reinier van Dantzig discussieerde hij over de maakbaarheid van de binnenstad.

Aanleiding was een eerdere uitspraak van De Geus na het afschaffen van de Drie Dwaze Dagen van de Bijenkorf. Volgens De Geus kiest dit stadsbestuur nadrukkelijk voor de rijke toerist en moeten we daardoor niet gek opkijken dat de Bijenkorf daar dan in meegaat.

Onzin volgens D66-er Van Dantzig: "Politici hebben best veel in de hand maar wij gaan niet over waar winkels zich willen vestigen of wat ze willen verkopen voor welke doelgroep of de actie van de Bijenkorf. En dat vind ik maar goed ook".

Invloed

Maar volgens De Geus kan het stadsbestuur wel degelijk invloed uitoefenen op de toekomst van de binnenstad: "We zijn niet machteloos en moeten keuzes maken. De stad beweegt een bepaalde kant op maar daar zijn wij zelf bij. De economie is niet een natuurramp die ons overkomt. Wij moeten daar gewoon in sturen".

Zo vindt De Geus dat dit stadsbestuur wel erg voor de buitenwereld kiest: "Dit college propageert zichzelf als Amsterdam Wereldstad, expats, start-ups, alsof iedereen een start-up wil zijn, dat is voor heel veel Amsterdammers helemaal niet weggelegd, die hebben daar nadelen van. Niet iedereen profiteert ervan".

Volgens Van Dantzig let dit stadsbestuur wel degelijk op de balans in de stad: "Er worden wel heel veel schrikbeelden opgeworpen. Volgens mij wil niemand een lege binnenstad zoals in Venetië".

Bovendien wijst Van Dantzig op het grote aantal horecastudenten bij de ROC's, bijna iedereen van hen heeft straks een baan. 

Bekijk video: