Pieter Hilhorst blikt openhartig en kritisch terug op zijn korte politieke carrière. Deze week verscheen zijn boek De Belofte.

In het AT5-programma Park Politiek zei hij dat het hem niet gelukt is om zijn politieke boodschap voldoende over het voetlicht te brengen.

Pieter Hilhorst werd in het najaar van 2012 geïnstalleerd als wethouder Onderwijs en Financiën, hij was de opvolger van de naar Den Haag vertrokken Lodewijk Asscher. Maar moest na anderhalf jaar de politiek alweer verlaten na een flinke verkiezingsnederlaag.

In zijn boek De Belofte blikt hij terug op die tijd. Na zijn aantreden werd hem aangeraden om af te rekenen met het beleid van zijn voorganger zodat hij daarna alle successen kon claimen.

Maar daar ging Hilhorst niet in mee en die keuze had gevolgen: "Op verschillende momenten heb ik gedacht, ik wil politiek bedrijven op een andere manier. Niet door aan te komen en dan te zeggen, wat is het hier een zooitje. Om daarna meer krediet te krijgen."

Bekijk video:

Machtsbasis

Volgens Hilhorst had hij meer krachten buiten de politiek moeten mobiliseren, die hem hadden kunnen ondersteunen: "Een andere manier van politiek kan je alleen maar doen als je ook een andere machtsbasis hebt. Dat bouwen van die andere machtsbasis, van burgers en maatschappelijke bewegingen, dat heb ik te weinig gedaan."

In de campagne werd Hilhorst flink onder vuur genomen over de fout bij de Belastingdienst met de 188 miljoen aan woonkostenbijdrage, ondermeer door VVD-leider Van der Burg en D66-leider Paternotte.

Gebruik

Toch kijkt Hilhorst hier niet verbitterd op terug: "Zij hebben gebruik gemaakt van de kans die ik hen bood. Die kans was dat er een grote blunder was bij de Belastingdienst en dat ik niet voldoende in staat was om de schade voor mij daarvan te beperken. In de politiek is wat de ene wint, verliest de ander. Ik moet hen niet verwijten dat zij dit doen maar moet ik mij verwijten dat ik niet iets anders daar tegenover heb gesteld."