Er dreigen flinke bezuinigingen bij zorgaanbieder Amsta in Amsterdam. Het bestuur heeft plannen om de hulp bij het huishouden en wijkzorg af te bouwen, omdat er niet genoeg geld voor is.

Dat zou betekenen dat er personeel ontslagen wordt. De vakbonden zijn echter nog niet ingelicht over de plannen en daar zijn ze behoorlijk verbolgen over.

"Ik was op z'n minst onaangenaam verrast dat ik door jullie gebeld moest worden over deze reorganisatie", aldus FNV'er Maureen van der Pligt tegen AT5.

"Hierbij zullen thuiszorg, wijkverpleging en dagbesteding worden afgestoten en hiervan wisten wij nog helemaal niks. Dit vinden wij niet zo netjes. In de CAO staat namelijk heel duidelijk dat als je zo'n reorganisatie wil doorvoeren, je de vakbonden moet uitnodigen voor een gesprek. Dat is nu niet gebeurd", zegt Van der Pligt.

Bekijk video:

Consequenties

"Ik weet niet om hoeveel arbeidsplaatsen het gaat", vervolgt ze. "Dat staat in de adviesaanvraag en die moeten wij nog inzien. Dat we dit nog niet weten is niet netjes."

Tegen AT5 zegt Amsta dat de zorg wordt afgebouwd omdat een deel van de taken niet langer op een financieel verantwoorde manier geboden kan worden. Komende week moet duidelijk worden hoeveel mensen bij Amsta moeten vertrekken en wat de consequenties zijn voor de zorg.