Als het aan de Amsterdamse SP ligt, wordt het makkelijker voor kleine ondernemers om compensatie aan te vragen als er bij hen in de buurt verbouwd wordt.

"Kleine ondernemers hebben al genoeg overlast van werkzaamheden voor de deur. Maar als ze hier tegemoetkoming voor willen, raken ze ook te vaak verstrikt in een woud van verschillende regels en ingewikkelde formulieren. Dat moet sneller en eenvoudiger kunnen", schrijft SP-raadslid Tiers Bakker. 

Bekeuring

Bakker haalt ondernemer Peter Boelen uit de Pijp aan als voorbeeld. Boelen, eigenaar van gitaarwinkel De Plug, kan momenteel niet voor de deur parkeren omdat er voor zijn zaak gewerkt wordt aan een ondergrondse parkeergarage. Hierdoor liep hij al verschillende malen tegen een bekeuring aan. "Wil meneer Boelen aanspraak maken op een nadeelcompensatie, dan moet hij lange en ingewikkelde formulieren invullen Ook moet hij driehonderd euro betalen als borgsom. Deze krijgt hij alleen terug als zijn aanvraag wordt goedgekeurd, maar dat kan jaren duren", aldus de SP. 

Daarom moet het simpeler, meent de partij. "Eén centraal aanspreekpunt voor het aanvragen van compensatie zou al helpen, maar ook een kortere en goedkopere digitale aanvraagprocedure is wenselijk", stelt de SP. "Ondernemers moeten kunnen ondernemen. Het stadsbestuur wil contact tussen kleine bedrijven en de gemeente verbeteren door regels te versimpelen en versnellen. Dan is een heldere compensatieregeling onmisbaar", aldus Bakker.