Honderdtwintig studenten Creativiteit en Innovatie van de Hogeschool van Amsterdam bedachten in opdracht van de gemeente Amsterdam oplossingen voor het fietsparkeerprobleem in de stad. De jury koos donderdagmiddag uiteindelijk voor het idee met de naam  'One Night Stand', een mobiel fietsenhok dat de fietser met muziek naar het rek probeert te trekken.

"Deze groep studenten ziet goed in dat het belangrijk is om een fietser voor het parkeren in de watten te leggen, zodat je daarna gelijk in de 'mood' bent om je fiets goed weg te zetten", aldus juryvoorzitter Jeanine van Pinxteren, bestuurder van stadsdeel Centrum. De stallingen zullen op plekken verschijnen die 's nachts niet in gebruik zijn, zoals de bloemenmarkt.

Het fietsenhok nam het op tegen onder meer een varend platform, een speciale 'opvouwfiets' en een systeem waarmee een fiets verticaal geparkeerd kan worden. De gemeente gaat met het winnende idee aan de slag, zodat het uiteindelijk gerealiseerd kan worden.

Het fietsparkeerprobleem is al langer zichtbaar op de grote pleinen in de stad, zoals op het Leidseplein en het Rembrandtplein. Zo staan er op uitgaansavonden op en rondom het Leidseplein drieduizend fietsen geparkeerd, terwijl er maar plek is voor 1900 fietsen.