Rutger Groot Wassink van GroenLinks heeft woensdagavond raadslid Jan Paternotte (D66) van liegen beschuldigd tijdens het raadsdebat.

De raad ondervroeg woensdag de D66-wethouder over de vermeende achterhouding van meerdere rapporten. 

Een van deze stukken, die wel gedeeld zou zijn met D66-voorman Jan Paternotte, stelde onder meer dat de onderwijsaanpak van oud-Wethouder Lodewijk Asscher goed werkte. Deze aanpak was juist door Kukenheim grotendeels teruggedraaid.

"Ik heb stellig de indruk dat in dit debat vaker onwaarheden verkondigd zijn", zei Groot Wassink na afloop van het de vergadering.

"Simpel voorbeeld, gisteren zouden we alle correspondentie met het instituut dat het onderzoek zou doen krijgen en vandaag bleken er toch opeens weer allemaal mails te zijn. En ook met de heer Paternotte heb ik het idee dat hij dingen zegt die van tevoren bedacht zijn en leuk klinken, maar gewoon niet stroken met de feiten die we vandaag op tafel hebben gekregen."

Spijt

Hij heeft geen spijt van zijn uitspraak. "Waar het om gaat is dat je ook je taak als volksvertegenwoordiger serieus neemt. En ik heb te beoordelen wat er voor ligt. Ik moet gewoon zeggen wat ik vind."

"Als ik me alleen laat leiden door wat het in de toekomst misschien betekent, dan kan ik mijn werk niet doen. En ja, dat zal best ingewikkeld zijn. Dus ik zal zeker even koffie met hem gaan drinken en erover gaan doorpraten. Maar ik ben hier wel om te zorgen dat we de dingen die we afspreken goed doen."

Motie

De GroenLinks-fractievoorzitter diende namens de voltallige oppositie een motie van wantrouwen in. 

"De heer Paternotte had een rapport en dat verdwijnt in een la daarna", zei Johnas van Lammeren van de Partij voor de dieren. "Wat mij echt stoort, de wethouder heeft wel excuses gemaaakt, maar ik heb niet het idee dat ze spijt heeft van wat ze gedaan heeft. Maar dat ze betrapt is, samen met de heer Paternotte."

Video: Reactie Groot Wassink